![](/media/lib/223/n-dulse-64f9e4843216ca4884b016b0781a362f.jpg)
Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon
21 lipca 2015, 12:10Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Słodkie wspomaganie kontroli jedzenia
16 listopada 2015, 10:35Jedzenie słodkich pokarmów sprzyja tworzeniu wspomnień posiłków.
![](/media/lib/496/n-siecpajecza-5573461e5b5418543154c84fc28153f7.jpg)
Białko z pajęczej sieci może pomóc w walce z nowotworami
16 marca 2022, 11:49Proteina p53 zapobiega podziałom komórek ze zmutowanym lub uszkodzonym DNA, chroniąc nas w ten sposób przed rozwojem guzów nowotworowych. Problem jednak w tym, że p53 bardzo szybko rozpada się w komórkach. Naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institutet odkryli sposób na ustabilizowanie p53 poprzez dodanie do niej proteiny z nici pajęczej.
![](/media/lib/505/n-krew-pelna-po-zwirowaniu-c30d23d848fb4969011c0be5eec28f21.jpg)
Zostań dawcą – uratuj życie
30 maja 2022, 05:15Krew jest płynną tkanką, jak dotąd niezastąpioną w naszym organizmie. Pomimo rozwoju i ogromnego postępu w medycynie, biotechnologii czy inżynierii genetycznej nie można jej wyprodukować, co sprawia, że jest bezcennym darem. Trudności z produkcją „sztucznej krwi” wynikają z całego szeregu różnych funkcji, jakie pełni. Główną rolą krwi jest dostarczanie substancji odżywczych i tlenu do komórek ciała oraz odbieranie zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii i dwutlenku węgla.
![](/media/lib/505/n-warszawski-fbcf2d6c360efeb5e69ff13f529f4621.jpg)
Polscy biolodzy odkryli nowy rodzaj i gatunek cyjanobakterii
3 czerwca 2022, 06:41Nie tylko nowy gatunek, ale też zupełnie nowy rodzaj - czyli wyższą taksonomicznie jednostkę - cyjanobakterii odkrył zespół naukowców kierowany przez polską badaczkę dr hab. Iwonę Jasser, prof. UW z Wydziału Biologii UW.
Badania wykorzystywane w diagnostyce i leczeniu raka piersi
8 listopada 2022, 13:05Jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych u kobiet jest rak piersi. Alarmujący jest wzrost zachorowalności na ten nowotwór, jednak z roku na rok umieralność z jego powodu się obniża. Należy zwrócić uwagę na poprawę wyników leczenia raka piersi w Polsce, jak również na świecie. Najprawdopodobniej jest to spowodowane coraz częstszym wykrywaniem tego nowotworu we wczesnym stadium oraz wprowadzania bardziej efektywnych metod leczenia. Dlatego tak ważne jest regularne badanie się kobiet w tym kierunku - samobadanie, usg piersi, mammografia
Hormon głodu – grelina
25 maja 2023, 13:45Grelina jest to endogenny peptyd mózgowo – jelitowy, wydzielany w dużych ilościach w żołądku u ludzi i gryzoni. Może pełnić biologiczną funkcję aktywacji receptora wydzielania hormonu wzrostu (GHSR). Została odkryta w 1999r. Od tego czasu przeprowadzono bardzo dużo badań dotyczących wpływu greliny na ludzki apetyt i odczuwaną przyjemność z jedzenia. Badania nad tym hormonem pokazały, że jest on wydzielany w wielu tkankach, a także bierze udział w regulacji neurohumoralnej, takiej jak homeostaza metaboliczna, stany zapalne, czy regulacja układu sercowo – naczyniowego1.
![Śpiący nietoperz](/media/lib/13/1186654826_435295-4237b268a8c8b1e8e1acbb92063caa09.jpeg)
Nietoperz rekordzistą w szybkości spalania cukru
9 sierpnia 2007, 10:11Nietoperze żywiące się nektarem spalają cukier szybciej niż czołowi siłacze świata. Oznacza to, że są najlepszymi w tej konkurencji ssakami na Ziemi. Metabolizm cukru rozpoczyna się u nich już podczas wizyty u kwitnącej rośliny.
Enzym bakterii rozkłada broń chemiczną
2 października 2008, 06:31Amerykański badacz odkrył enzym zdolny do neutralizacji jednego z najczęściej stosowanych rodzajów broni chemicznej.
![Czerniak złośliwy skóry](/media/lib/46/melanoma-65f79c78602d0d31b79eed95daa38c68.jpg)
Czerniak wykorzystuje układ odpornościowy
27 września 2010, 15:43Czerniak to jeden z najbardziej złośliwych nowotworów. Trudno się leczy i daje przerzuty do wielu organów. Badania nad mechanizmem jego rozprzestrzeniania się w organizmie ujawniły, że wykorzystuje on nasz układ odpornościowy.